Джеймс Коберн

Джеймс Коберн

James CoburnАктор

Син механіка Джеймса Гаррісона Коберна-старшого і Майлет Коберн (у дівоцтві Джонсон). Народився 31 серпня 1928 році. Його дід і баба по материнській лінії були вихідцями зі Швеції. Коберн (Кобурн) ріс у місті Комптон (Каліфорнія).

Як актор він дебютував на сцені театру La Jolla Playhouse в Сан-Дієго. Після кількох епізодичних ролей у телесеріалах він з'явився у великому кіно — у вестерні «Самотній вершник» (1959). У тому ж році він вперше одружився — на Беверлі Келлі, у подружжя було двоє дітей: Джеймс Гаррісон Коберн IV (нар. 1961) та Ліза (нар. 1967). Велику популярність здобули вестерн «Чудова сімка» (1960) і бойовик про Другу світову війну «Велика втеча» (1963). В обох фільмах, поставлених режисером Джоном Стерджесом, Коберн зіграв зі своїми друзями Стівом Макквіном і Чарльзом Бронсоном, а в «Чудовій сімці» — ще й з Робертом Воном, якого знав з коледжу. У 1965 році він знявся у вестерні Сема Пекінпа «Майор Данді», а пізніше він зніметься ще в двох фільмах цього режисера.

У фільмах «Наша людина Флінт» (1966) і «Двійник Флінта» (1967) Коберн зіграв секретного агента, спародіювавши роль Шона Коннері в кіносеріалі про Джеймса Бонда. Наприкінці шістдесятих він зацікавився східними бойовими мистецтвами (навчався у Брюса Лі) і буддизмом, тому не дуже багато знімався.

У 1971 році Коберн зіграв ірландського революціонера у фільмі Серджо Леоне «За жменю динаміту». У цьому вестерні про Мексиканську революцію його партнером був Рід Стайгер.

У 1970-х роках вийшло ще два фільми Сема Пекінпа за участю Коберна: вестерн «Пет Гарретт і Біллі Кід» (1973) і драма про Другу світову війну «Залізний хрест» (1977). Коберн і Пекінпа залишалися друзями аж до смерті режисера в 1984 році. У 1979 році актор розлучився з першою дружиною.

Через те, що Коберн захворів на ревматоїдний артрит, він не часто з'являвся на екрані у 1980-х, у цей час він записував пісні з британською співачкою Лінсі де Пол та іноді з'являвся в телесеріалах. У 1990-х він повернувся до активної кінороботи, знову граючи у вестернах і бойовиках, а в 1993 році одружився вдруге — на актрисі Полі О'Гара. За роль у драмі 1997 року «Скорбота» Коберн вперше став володарем премії «Оскар» (до цього жодного разу не номінувався на Оскара). Джеймс Коберн помер 18 листопада 2002 у віці 74 років від інфаркту міокарда.

youtv - українське телебачення, як ти любиш

Спробуй усі переваги користування сучасним українським телебаченням онлайн!

Пізнавально

Пізнавально

370+ телеканалів на будь-який смак: топові, національні, преміум, фільмові, спортивні, розважальні, дитячі. Улюблені шоу, прем'єри, фільми, спорт - дивись онлайн!

Просто

Просто

Завантажуй додаток ОТТ ТБ youtv безкоштовно та отримай перегляд контенту з простим дружелюбним інтерфейсом. Дивись онлайн тб безкоштовно і в обраних платних пакетах.

Вигідно

Вигідно

Інтерактивне ОТТ телебачення за вигідною пропозицією: завантажуй додаток та використовуй одну оплату на 5 пристроях.

Зручно

Зручно

Перегляд улюблених телеканалів на смартфонах, планшетах, ноутбуках, ПК, Android медіаплеєрах, Smart TV будь-де, де є інтернет-покриття.

Зручні додатки

Один додаток онлайн тб youtv працює на пристроях з різними операційними системами: Android, iOS, Windows, MacOS, Android TV, Tizen OS (Samsung Smart TV), WebOS (Smart TV LG).

Сучасні додатки youtv для різних пристроїв.