Ерік Бана

Ерік Бана

Eric BanaАктор

Актор народився 9 серпня 1968 в Мельбурні, Австралія. Він був молодшим сином у родині хорвата Івана Банадіновіча, менеджера з логістики в компанії Caterpillar, і німкені Елеонори, яка працювала перукарем. Бана виріс у передмісті Тулламарін, що знаходиться біля аеропорту на захід від Мельбурна. Після школи змінив ряд занять (мив машини, збирав візки в супермаркеті, наймався робочим в компанію морських перевезень), а акторським ремеслом зайнявся завдяки випадковості - в 1991 році Бана довелося виступити в жанрі stand-up comedy в Мельбурні в готелі Castle Hotel, де він працював барменом, після чого протягом двох років він підробляв коміком у дешевих пабах.

У 1993 році Ерік успішно дебютував на телебаченні у вечірньому ток-шоу Стіва Візарда Tonight Live. Потім на талановитого коміка звернули увагу продюсери скетч-серіалу «Вид спереду», і Бана отримав запрошення взяти участь у проекті - не тільки як актор, але і як сценарист. Пропрацювавши в серіалі три роки, він став досить популярний і в 1997 році відкрив власне телешоу під назвою «Ерік». Хоча після закінчення першого сезону через низькі рейтинги передачу зняли з ефіру, в тому ж році Бана отримав премію Logie Award як кращий комік. Тоді ж актор дебютував на кіноекрані, зігравши невелику роль у комедії «Замок». Крім того в 1997 році Бана одружився на Ребеці Глісон, журналісті телеканалу Seven Network, з якою познайомився двома роками раніше. Пара залишається разом до цих пір і виховує двох дітей - сина Клауса (нар. 1999) і доньку Софію (нар. 2002).

Наступним фільмом за участю Бана стала кримінальна драма «Погляд зсередини» (2000). В основу її сюжету лягла автобіографічна книга відомого австралійського злочинця Марка Брендона Ріда на прізвисько М'ясник, в ролі якого і знявся Бана. Примітно, що ідея запросити Еріка належала самому Риду, який, побачивши шоу актора по телевізору, запропонував його кандидатуру режисерові Ендрю Домініку. Щоб добитися схожості зі своїм героєм, Бана поголився наголо і набрав 13 кг ваги, а під час підготовки до ролі провів два дні в товаристві злочинця, переймаючи його манери. Під час зйомок Бана з'являвся на майданчику в 4 годині ранку, так як процес гримування займав щодня по п'ять годин - його прототип був покритий характерними татуюваннями. Роль М'ясника Ріда стала проривом у кінокар'єрі актора: «Погляд зсередини» здобув кілька престижних в Австралії кінонагород, а сам Бана був удостоєний премії Австралійського кіноінституту та кінофестивалю в Стокгольмі як кращий актор.

У 2001 році Бана поряд з Еваном Макгрегором і Джошем Хартнеттом знявся у військовій драмі Рідлі Скотта «Падіння чорного яструба». Цей фільм, заснований на реальних подіях, оповідав про військову операцію американської армії в Сомалі в 1993 році. Бана виконав у ньому роль сержанта Хута, снайпера американського спецназу Delta Force, попередньо пройшовши підготовку у навчальному таборі на базі Форт-Брагг в Північній Кароліні. Потім Бана отримав пропозицію знятися в бойовику «Три Ікса», однак він віддав перевагу австралійській комедії «Самородок» (2002), де зіграв невдачливого робочого на ім'я Лотто, і роль відійшла Вену Дизелю. У 2003 році актора запросили виконати головну роль у фантастичному фільмі «Халк», в основу якого лягла серія популярних однойменних коміксів. Дізнавшись, що режисером картини виступить Енг Лі, Бана погодився, проте у результаті «Халк» не здобув ні похвали критиків, ні успіху в прокаті. У 2007 році йому запропонували знятися в сіквелі фільму, але Бана поступився роль Едварда Нортона. У тому ж 2003 році актор взяв участь у роботі над мультфільмом «У пошуках Немо», озвучивши акулу на ім’я Анкор.

У 2004 році разом з Бредом Піттом Бана знявся у високобюджетному історичному фільмі «Троя», зігравши Гектора, ватажка троянців. Картина здобула успіх у публіки, особливо за межами США, зібравши в світовому прокаті 497 мільйонів доларів. Далі в 2005 році послідувала картина Стівена Спілберга «Мюнхен» - драма, заснована на реальних подіях і розповідає про терористичний акт на Олімпіаді 1972 року, під час якого було вбито 11 ізраїльських спортсменів. Бана виконав роль агента Моссада, який очолив операцію по знищенню терористів. «Мюнхен» отримав п'ять номінацій на премію «Оскар», у тому числі як кращий фільм року. Наступним фільмом актора стала романтична комедія «Щасливчик», де він з'явився в ролі професійного гравця в покер Чака Чівера.

На початку 2007 року Бана в парі з Франкою Потенте завершив зйомки в австралійській драмі «Ромул, батько мій» (в основу сюжету цього фільму лягли однойменні мемуари професора філософії Раймонда Гаїті). Потім в прокат вийшла костюмована драма «Ще одна з роду Болейн», де Бана виконав роль короля Генріха VIII, а його партнерками виступили Наталі Портман і Скарлетт Йоханссон. Восени 2007 року актор приступив до зйомок у фантастичному фільмі «Дружина мандрівника в часі». Крім того заявлено про його участь у трилері «Фактор Ікс».

youtv - українське телебачення, як ти любиш

Спробуй усі переваги користування сучасним українським телебаченням онлайн!

Пізнавально

Пізнавально

370+ телеканалів на будь-який смак: топові, національні, преміум, фільмові, спортивні, розважальні, дитячі. Улюблені шоу, прем'єри, фільми, спорт - дивись онлайн!

Просто

Просто

Завантажуй додаток ОТТ ТБ youtv безкоштовно та отримай перегляд контенту з простим дружелюбним інтерфейсом. Дивись онлайн тб безкоштовно і в обраних платних пакетах.

Вигідно

Вигідно

Інтерактивне ОТТ телебачення за вигідною пропозицією: завантажуй додаток та використовуй одну оплату на 5 пристроях.

Зручно

Зручно

Перегляд улюблених телеканалів на смартфонах, планшетах, ноутбуках, ПК, Android медіаплеєрах, Smart TV будь-де, де є інтернет-покриття.

Зручні додатки

Один додаток онлайн тб youtv працює на пристроях з різними операційними системами: Android, iOS, Windows, MacOS, Android TV, Tizen OS (Samsung Smart TV), WebOS (Smart TV LG).

Сучасні додатки youtv для різних пристроїв.